Business Intelligence en BIG Data – Meten is weten
Met de enorme hoeveelheden gegevens die tegenwoordig opgeslagen worden, groeit de vraag naar duidelijke informatievoorziening. Business Intelligence (BI) is eigenlijk het omzetten van gegevens in bruikbare informatie en het acteren op deze informatie. Het doel van BI is niet alleen het opslaan van informatie maar -nog veel belangrijker- het gebruiken van deze informatie om zo inzicht te krijgen in de prestaties van een organisatie. Een organisatie kan immers alleen gestuurd worden als er inzicht is in de huidige stand van zaken. Weet u wat u moet meten?
Waarom BI?
“Een BI-oplossing werkt met bestaande gegevens, daar kan ik mijn rapportages toch ook gewoon op baseren?” Dit klinkt heel logisch maar een BI-oplossing biedt toch een aantal aanvullende voordelen:
- Met een BI-systeem kan er door de gehele organisatie op een uniforme manier gerapporteerd worden. De informatie die aanwezig is in het BI-systeem dient als ‘de waarheid’ binnen de organisatie.
- Een BI-systeem is speciaal ontwikkeld voor het gebruik van rapportages. Hierdoor blijven ook complexe rapporten met grote hoeveelheden gegevens goed presteren.
- Historische gegevens blijven behouden in een BI-systeem.
Een BI-systeem biedt uitgebreide presentatiemogelijkheden; naast tabellen kunnen er onder andere draaitabellen en grafieken aan rapporten worden toegevoegd. Er is een trend zichtbaar in het gebruik van BI. Er wordt steeds vaker gekozen voor standaard BI-oplossingen waarin een compleet BI-systeem inclusief rapportages wordt aangeboden. Oracle heeft op basis van OBIEE-producten voor Oracle Applications-klanten nagedacht over een voorgedefinieerde datawarehouse-oplossing die aansluit op de E-Business Suite, Peoplesoft en Siebel. Oracle noemt dit BI-Applications. Natuurlijk is dit ook ‘future proof’ voor Fusion Applications. Met BI-Apps kun je integrale rapportages bouwen over EBS, Peoplesoft, en Fusion Apps heen. Met deze standaard BI-Applications-oplossingen kan gezorgd worden dat er in een aantal weken, in plaats van maanden of zelfs nog langer, een werkende BI-oplossing kan worden geleverd. Steeds meer klanten kiezen voor BI-Applications of hadden al gekozen voor de BI toolset OBIEE.
BI hardware en BIG Data
Dat het verzamelen van gegevens naar bruikbare informatie op een exponentieel groeiende gegevensverzameling gebaseerd is, zal u niet zijn ontgaan. Door de grote opmars van het internet is het analyseren van online gegevens steeds belangrijker geworden. De eerste online retailers als Amazon en Bol.com hadden veel digitale data van hun klanten en aankoopgedrag ter beschikking. Hiermee konden zij slimme algoritmes met vraagvoorspelling toepassen voor de aankopen van andere klanten en ook prospects. Maar ook een retailer als Ahold kan met een gigantisch gegevenspakhuis van kassa-aankopen in de winkels, airmilesgebruikers en segmenteringstechnieken, aanbiedingen op maat doen voor hun klanten. Hoe meer data er ter beschikking zijn, hoe meer analyses uitgevoerd kunnen worden. Maar dan het liefst ‘real-time’ en gepersonaliseerd direct op dát moment dat de prospect of klant voor een beslissing tot aankoop staat. Of verleid moet worden natuurlijk. Oracle heeft voor die supersnelle ‘gegevens-tot-informatie verwerking’ de Exalytics BI server geïntroduceerd waar we al eerder over schreven (zie ons weblog, de link vindt u op de achterzijde van dit magazine). Maar de beweging in de markt is nu veel breder. Zo breed dat de bestaande ‘analytics’ toepassingen uitgebreid worden met BIG Data. De structuur van traditionele databases (dus ook die van Oracle) is eigenlijk ongeschikt voor de ongestructureerde BIG Data. Maar tegelijkertijd nemen de kosten voor hardware, opslagcomponenten en snelle internetverbindingen snel af. Er is dus toch ruimte voor data-intensieve toepassingen om door die wijdverspreide BIG Data gegevensbestanden heen te wandelen en hier intelligente analyses op los te laten om patronen en structuren te herkennen. Oracle zou Oracle niet zijn als zij haar kroonjuwelen niet zou beschermen. Aan het BI-portfolio is een BIG Data-portfolio toegevoegd met onder andere Endeca Information Discovery en een BIG Data hardware appliance. Oracle Endeca Information Discovery is een zogenaamd ‘data discovery platform’ dat zorgt voor een snelle verkenning en analyse van informatie uit gestructureerde en ongestructureerde bronnen. Als u wilt weten wat Oracle BI en Analytics voor uw E-Business Suite, Peoplesoft of Siebel-systeem kan betekenen, neem dan contact met ons op. Wilt u het analyseren van een bredere gegevensverzameling aanpakken en zien hoe BIG uw Data zijn? Ook daarvoor kunt u bij ons terecht. Interesse in een voorbeeld van BI in de praktijk? Lees onze klantcase van het Erasmus MC over het participatie dashboard.