Controller: waar ben je mee bezig?!
Profource is een dienstverlenende kennispartner, een Oracle-autoriteit met bijna 300 betrokken professionals. Vanuit onze specialistische kennis en ruime ervaring adviseren en ondersteunen wij bij het optimaal inrichten, beheren en gebruiken van Oracle Applicaties. Onze medewerkers vertellen graag hoe zij onze klanten hierbij adviseren en wat hen bezighoudt.
—– —– —–
Bij Profource vinden we het belangrijk dat (junior) collega’s een goed beeld hebben van hun ontwikkel- en carrière mogelijkheden. Dat wordt onder andere gestimuleerd door opdrachten te vervullen bij verschillende organisaties. Op die manier ondervind je in de praktijk welke werkzaamheden aansluiten bij je kwaliteiten en ook hoe divers het werken in verschillende sectoren kan zijn.
Een andere manier om dat beeld scherp te krijgen is door het delen van ervaringen. Binnen Profource organiseren we daarom regelmatig informatieavonden en sparringsessies. Centraal daarin staat het delen van informatie over opdrachten die we hebben vervuld. Door de informele setting van dergelijke avonden is er ook voldoende ruimte om in te gaan op allerlei vragen en het bespreken van ontwikkelingen in de sectoren waarin we actief zijn.
Controller: wat doe je dan eigenlijk?
In november jl. hebben Merel, Marc, Jeroen en ondergetekende een informatieavond verzorgd met als thema: “Controller: wat doe je dan eigenlijk?” Aan de hand van onze ervaringen hebben we aan circa 12 collega’s een kijkje gegeven in zowel de inhoud van het werk van een controller als de loopbaanontwikkeling die we hebben doorgemaakt. Vanuit de evaluaties van de deelnemers blijkt dat ze dit erg op prijs stelden. Ook het feit dat we onze opdrachten bij organisaties in zowel de publieke als private sector hebben vervuld gaf voor hen een kleurrijk beeld. Want het werken bij publieke organisaties als de KNAW of de Gemeente Den Haag heeft toch een andere dynamiek dan een Siemens of een Stryker.
Een goede controller: hoe herken je die?
Vanuit onze ervaringen als project-, financial- en business controller herkennen we 4 belangrijke kenmerken van een goede controller:
- Heeft inhoudelijke kennis van het vak;
- Is communicatief sterk;
- Kent de omgeving en de opdrachtgever;
- Organiseert zijn werk goed. Met name het laatste aspect is vaak onderbelicht in zowel de praktijk als in de literatuur over de rol van de controller. Terwijl op tijd klaar zijn met je werk, en op een gestructureerde en efficiënte wijze werken een randvoorwaarde is om als controller gehoor te vinden in een organisatie. Het werken aan skills als timemanagement kan hieraan dan ook zeker een bijdrage leveren.
Heel verschillend takenpakket
Door het delen van onze ervaringen werd ook wel duidelijk hoe gevarieerd de werkzaamheden zijn van een controller. Dit wordt niet alleen bepaald door de branche waarin je werkt of de wijze waarop de interne organisatie in elkaar steekt, maar ook hoe je als persoon zelf bent en hoeveel jaren werkervaring je bijvoorbeeld hebt. Een beknopte opsomming van het takenpakket is hieronder weergegeven:
• Rapporteren van informatie • Systeem aanpassingen (laten) doorvoeren • Contact met derden • Uitbrengen van adviezen • Veranderingsprocessen leiden |
• Management ondersteunen • Analyses maken + rapport schrijven • Risico’s inventariseren • Audits (laten) uitvoeren • Medewerkers aansturen |
Een junior collega die de avond bijwoonde, gaf na afloop te kennen dat hij het opvallend vond dat “een controller naast de cijfers zich vooral ook bezig houdt met communicatie, en dat het van belang is om de juiste informatie los te krijgen bij de juiste persoon”. Wat ons betreft een terechte constatering!
Afsluiting
Om een antwoord te geven op de vraag die leidend was voor de informatieavond komen we tot de volgende slotsom: een controller zorgt voor rust, orde en overzicht – juist in een organisatie die te maken heeft met de hectiek en dynamiek van elke dag.
—– —– —–
Dit artikel is geschreven door Arjan, sinds 2009 werkzaam bij Profource. Sinds enige tijd vervult hij een opdracht als clustercontroller bij het shared service center van de Gemeente Den Haag. Daarnaast is hij per september 2016 gestart met de postgraduate opleiding Certified Public Controller aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Lees ook Arjans eerdere blogs over ‘persoonlijke ontwikkeling’ en ‘cijfers die niet liegen’.
Lees hier meer over de werkzaamheden, arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden voor een assistent controller én Financial Controller.