Consultant overzees
Hoe het is om als consultant in het buitenland te werken? David vertelt het in dit blog!
Profource is altijd bezig met het ontwikkelen van het talent van de collega’s door het bieden van kansen. Zo werd mij de kans gegeven om te worden aangeboden op een opdracht als Controller voor de Shared Service Organisatie Caribisch Nederland (SSO CN) op Bonaire.
Als Controller maak ik beslissingen vaker rationeel dan emotioneel, maar dit was natuurlijk ook een ingrijpende emotionele beslissing. Ik was er na een weekend uit en besloot de geboden kans met beide handen aan te grijpen. En zo stond ik, na een succesvol intakegesprek via Skype, eind april met twee koffers (en 30 graden) op Flamingo Airport Bonaire.
Het is voor Profource niet de eerste opdracht in het buitenland en het zal ook zeker niet de laatste zijn. Van de collega’s met deze buitenlandervaring kreeg ik alleen maar positieve geluiden te horen. Het was dus de hoogste tijd om dit zelf te gaan ondervinden. Ik kan pagina’s vol schrijven over Bonaire en mijn belevenissen, maar wat ik graag wil delen is hoe een opdracht in het buitenland via Profource bij kan dragen aan je persoonlijke ontwikkeling.
Het is natuurlijk niet zomaar iets als je, in mijn geval uiteindelijk 6 maanden, alleen in het buitenland verblijft. De opdrachtgever heeft specifiek voor jou gekozen en dat schept verwachtingen die je gedurende de (korte) periode ook waar zal moeten maken. Het delen van elkaars verwachtingen (opdrachtgever-consultant) is altijd belangrijk en natuurlijk ook in deze.
Ik denk dat de afstand, vervangbaarheid en de geboden kans jou als consultant en als persoon een enorme boost geven. Vol zelfvertrouwen laat jij jezelf zien en weet je je goed te positioneren binnen de organisatie. Nog sneller absorbeer je als spons en wil je werk afleveren wat structureel toegevoegde waarde heeft.
Iedere organisatie is anders en heeft een eigen bedrijfscultuur, maar een organisatie in het buitenland brengt vaak een totaal andere bedrijfscultuur met zich mee. De cultuur van de organisatie en het land kunnen enorm verschillen met Europees-Nederland. Bonaire bijvoorbeeld is weliswaar een buitengewone gemeente van Nederland, maar zijn er genoeg verschillen. Denk hierbij aan het Papiamentu, de geschiedenis met Nederland, het karakter en de eigenschappen van de “lokale bevolking” en de afhankelijkheid en samenwerking met de Rijksoverheid in Den Haag. Doordat je er woont, werkt en recreëert leer je jezelf snel aan te passen en te kunnen inleven. Zo eet ik tussen de middag gewoon thuis warm in plaats van een broodje in een bedrijfskantine.
Het is spannend, en je leert veel van alleen in het buitenland verblijven. Je zelfstandigheid, je initiatief en je communicatieve vaardigheden worden snel doorontwikkeld. Uiteraard gebeurt dit ook in Nederland, maar mijn ervaring is dat dit in het buitenland veel sneller gaat. Het is ook prettig om te zien hoe ik zonder de mail te gebruiken, maar via video en audio, in contact blijf staan met mijn collega’s in (het toch vaak regenachtige) Nederland.
De hierboven beschreven competenties en ervaringen zijn natuurlijk niet uitputtend, maar zijn er een aantal die mij opvielen. De “buitenland boost” is misschien ook lastig onder woorden te brengen, maar ik kan het iedereen aanraden! Ik maak hierbij dan ook nogmaals gebruik van de mogelijkheid om Profource en mijn opdrachtgever hiervoor te bedanken. Ik ben erg benieuwd hoe jullie de “buitenland boost” ervaren of hoe jullie erover denken.
__ __ __
Dit artikel is geschreven door David, sinds 2008 werkzaam bij Profource. Na diverse Control opdrachten bij de Gemeente en Rijksoverheid in Nederland vervult hij sinds april 2017 een opdracht als Controller bij de Shared Service Organisatie Caribisch Nederland.
Lees ook Davids eerdere blogartikelen: Overdracht en Cultuur en veranderingen.
Ps. Excuses, maar onderstaande foto hoort er toch een beetje bij