Oracle OpenWorld 2015: verslag van een inspirerende week
In een sneltreinvaart weer op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Oracle
Jaarlijks wordt Oracle OpenWorld gehouden: een vijfdaagse conferentie die speciaal bedoeld is voor Oracle-gebruikers, technologen, klanten en partners. Eind oktober vertrok een achttal Profource-collega’s naar San Francisco waar deze bijeenkomst gehouden werd. Door middel van diverse presentaties en workshops werden zij op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen rondom Oracle. Een verslag.
Erg veel informatie in een korte tijd. Dat was wel een beetje de conclusie na een week Oracle OpenWorld (OOW). De traditionele keynote van Larry Ellison maakte duidelijk dat onze industrie aan de vooravond staat van een generatieshift in ‘computing’ en dat we migreren naar een werkelijk utiliteitsmodel waarin infrastructuur, platform en applicatiediensten vanuit de cloud over een wereldwijd netwerk afgenomen gaan worden. En dat in een termijn van tien jaar.
Ellison vertelde dat alleen Oracle en Microsoft de totale leveranciers zijn die alle drie de cloudlagen kunnen aanbieden, terwijl andere cloudaanbieders groot of klein minstens één component niet kunnen bieden. Dit wordt dus een integratie-uitdaging.
Larry legde de ontwerpprincipes uit van Oracle’s cloudbasis – de laagste beheerkosten, fouttolerantie, hoge performance, gebaseerd op standaarden, compabiliteit tussen on-premise en cloudmodellen en de allerhoogste mate van beveiliging.
Het grote nieuws
Gebaseerd op deze thema’s deed Oracle verschillende aankondigingen van nieuwe producten en diensten, inclusief discrete productie- en e-commerce SaaS-applicaties. Maar ook Oracle Database 12c Release 2 met inmemory ook in Active Dataguard, een nieuwe Weblogic applicatieserverversie die aangepast is voor DevOps developers en waarin multi tenancy een cruciale rol speelt om zero downtime te realiseren. Verder de Exadata cloudservice en een private cloud-machine waarop dezelfde PaaS- en IaaS-software draait als in de public cloud. Larry ging uitgebreid in op security op het laagst mogelijke niveau in de technische stack beleggen, namelijk in de processorarchitectuur zelf met ‘intrusion detection’ in de nieuwe M7 SPARC-chip. En uitbreidingen op het toch al uitgebreide cloudplatform-servicesportfolio voor met name PaaS en IaaS.
Oracle gaat 300% – all in – voor de cloud, en het portfolio is razendsnel uitgebreid. De uitdaging zit er niet meer in om de concurrentie voor te zijn, maar dat klanten de boodschap gaan krijgen en begrijpen dat de cloudpropositie volwassen genoeg is om integraal te gebruiken. Eerder kondigde Oracle al aan dat 2016 een doorslaggevend jaar wordt om van cloudstart-up in snelle groeifase te komen. Er komen geen grote datacenterinvesteringen meer aan, er is een compleet portfolio met SaaS-, PaaS- en IaaS-clouddiensten.
Cloud is booming volgens Hurd
Zowel Ellison alsook Mark Hurd benadrukten dat het bedrijf 612 nieuwe SaaS-klanten in één kwartaal toevoegde terwijl 616 bestaande klanten hun SaaS-footprint uitbreiden. Er zijn nu 5000 CRM en 5000 HCM SaaS-klanten (waarvan 4000 Taleo). De grootste groei zit in ERP SaaS-klanten met 1300 nieuwe waarvan er 300 al productie draaien. Daar is Profource er één van. Daarbij zijn er 2500 klanten die het PaaS-platform gebruiken voor ontwikkeling, business analytics, content en samenwerking, data management, integratie en mobile. Deze 2500 zijn inclusief 400+ Business Intelligence cloudserviceklanten en opnieuw met trots schrijven we Profource bij deze lijst. En verder zijn er nu 2259 databasecloudklanten. Mark Hurd legde uit dat 60% van de klanten voor de ERP Cloud geheel nieuwe ‘logos’ zijn. In twee jaar tijd moeten die 1300 ERP-klanten gegroeid zijn naar 2500.
Mark Hurd vertelde verder in duidelijke taal dat de huidige IT-landschappen van veel bedrijven en organisaties uit oude infrastructuren en applicaties bestaan. Veel hebben een urgente behoefte om te innoveren en door de economie van de afgelopen jaren nauwelijks geld om ook maar iets te vernieuwen of te verbeteren.
Hurd deed vijf stevige voorspellingen voor 2025 met daarbij de langetermijnvisie voor Oracle:
- 80% van alle productie bedrijfsapplicaties draait in de cloud
- twee volledige ‘Suite’-aanbieders domineren 80% van het volume van de SaaS applicatiemarkt (hij noemde geen namen maar Oracle is vrijwilliger)
- 100% van alle ontwikkel- en testomgevingen draait in de cloud
- nagenoeg alle bedrijfsdata draaien in de cloud
- ‘enterprise’-clouds zullen de meest veilige IT-omgevingen vormen
Hurd ziet daarom de Oracle Cloud als een katalysator voor innovatie voor deze klanten, en Oracle wil daarin de marktleider worden. Realistisch echter verklaarde Hurd ook dat de transformatie bij die klanten een langetermijnspel zal zijn. Klanten zijn in verschillende fases van acceptatie met betrekking tot cloudtoepassingen en velen willen cloud inzetten voor tactische IT-modernisaties in plaats van langetermijntransformaties voor nu.
Sexy en minder sexy wolkenridders
Thomas Kurian vertelde uitgebreid over een niet-sexy maar wel ‘spot on’ IaaS-dienst: de ‘data-archiveringcloudservice’ van één dollar per één terrabyte per maand. Goedkoop, zeer veel capaciteit en speelt direct in op een grote marktvraag van klanten.
Wat natuurlijk wel sexy aan het worden is zijn Big Data en Internet of Things (IoT). Ook hier nieuws. Oracle heeft een Big Data-‘datavoorbereidingservice’ ontwikkeld. Samengevat verzorgt deze service het voorbereidingsproces van ongestructureerde databronnen via machine-learningalgoritmes en tools om analisten sneller met de data aan de slag te laten gaan.
Oracle verpakt Cloudera’s Hadoop-distributie voor analyses met een Oracle NoSQL-database voor operationeel gebruik. Samen met YARN en Spark wordt het nu ook mogelijk om richting Hadoop en de NoSQL-database in realtime data van sensoren te kunnen verwerken. Oracle was de eerste met een appliance die een Hadoop-distributie zo verpakt.
Big Data is bij Oracle in het hokje PaaS Cloud Business Analytics gestopt samen met de BI-spullen en Data Visualisatie-toolings. Ook IoT-sensordata kun je voeden aan je Big Data-appliance en dus visualiseren.
Hot is integratie, geen wonder want klanten die Cloud SaaS- en PaaStoepassingen willen gebruiken zullen dat in meer dan 90% van de gevallen doen in combinatie met traditionele OnPremise-applicaties en -systemen. En dan moet je natuurlijk toepassingen kunnen combineren. Daarom ook veel nieuws op Oracle OpenWorld rondom de Integration Cloud Service en SOA Cloud.
De grote truc is groeihonger
In de komende maanden belooft Oracle meer dan honderd adapters naar on-premise en SaaS-applicaties te gaan aanbieden om processen te kunnen ‘orkestreren’ en realtime analyses op applicatie-integraties te kunnen bieden. Vanzelfsprekend komen er dan fijne aansluitingen op Oracle’s eigen spullen Oracle Process Cloud Service, Oracle Mobile Cloud Service en de Oracle IoT Cloud Service. De grote truc? Abonnementen en prijzen aggressiever dan de concurrentie. Oracle heeft groeihonger.
En hoe weten we dan dat jij echt wel jij bent in de Cloud-on-premisewereld? Inderdaad, via de eindelijk beschikbare Oracle Cloud Identity Service. Dit was eigenlijk het laatste stukje van de puzzel want access en identity management zijn een cruciale schakel in iedere cloudservice. We moeten wel wachten tot 2016 voor de commerciële beschikbaarheid.
Niks mis met oudere spullen, ook EBS en PSFT worden vernieuwd
Mooi al dat Cloud-spul, maar er is ook good old E-Business Suite (EBS) en Peoplesoft. Vlak voor OOW slingerende Cliff Godwin het nieuws in de ether dat EBS 12.2.5 beschikbaar komt en dat ook 12.2.6 (idd 2016), 12.2.7 (idd 2017) eraan komt en – nee het wordt 12.3 – beschikbaar gaan komen als een jaarlijkse release.
Cliff werkt door op drie belangrijke thema’s: de moderne ‘Alta’-gebruikersinterface waardoor de self-service pagina’s en navigatie nagenoeg identiek lijken op de Cloud ERP SaaS-applicaties met icons en look en feel. Daarnaast het gebruik op mobiele apparaten, met name via iPhone Apps die gratis beschikbaar zijn en iPad-toepassingen. Vooral handig op de iPad en Android tablets is nu de makkelijke interface op magazijnontvangsten waar eigenlijk door bijna alle EBS-klanten gebruik van gemaakt kan worden.
De Endeca-extensies heten tegenwoordig EBS Information Discovery en zijn verder uitgebreid. Voor Assets zijn handige uitbreidingen gemaakt, voor sneller en simpeler zoeken naar klanten in Order Management, voor Quoting, Incentive Compensation en iStore zijn prachtige ‘dashboards’ beschikbaar. En fijn is ook dat er nu templates zijn voor tablets en dat Descriptive FlexFields nu ook ondersteund worden. Verder wordt Information Discovery nu ook gekoppeld aan de Global Search van EBS.
Veranderingen op functioneel gebied
Op functioneel gebied ook redelijk wat nieuws door enhancement-vragen van klanten. Cliff krijgt applaus van ons voor General Ledger approvals in de AME workflow engine. Niet zondermeer journaalposten meer doorboeken maar deze opnemen in een goedkeuringsworkflow.
Het nieuwe Procurement Command Center via Information Discovery geeft een dashboard over inkoop-KPI’s. Heldere info over de indirecte spend, buiten-contractinkopen, artikel- en leveranciers analyses en openstaande acties voor het inkoopteam.
Eenzelfde Command Center is er nu ook voor Projecten waarbij kosten en opbrengsten, facturatie en cashflow op de projecten en aangegane verplichtingen en voortgang helder via dashboards met drilldown beschikbaar zijn geworden.
Binnen Order Management zijn de mogelijkheden van het verkopen van abonnementen nu sterk uitgebreid met integraties met producten, diensten en garantieverkopen. Verder erg handig voor logistieke gebruikers is dat serienummerregistraties via barcodes nu alleen nog maar bij verbruik geregistreerd hoeven te worden.
Ook voor gebruikers van Contracts is er nu een Command Center met name voor diensten en leaseproducten. In de Benelux zijn er niet veel gebruikers dus dat zal er vooral voor Amerikaanse klanten ontwikkeld zijn. Handig voor WMS-gebruikers is de introductie van zone gebaseerd werken gekoppeld aan sub-voorraad en voor pick en putaway regels. Service-gebruikers worden blij van nieuwe HTML-schermen voor Dispatch en Contact Center en een architectuur voor Shared Services op basis van het MOAC security model.
Er is nog veel meer nieuws rondom EBS 12.2.5, download deze vanaf de Oracle website.
Oude Peoplesoft krijgt ook nieuwe laag verf
De huidige Peoplesoft (PSFT) versie 9.2 stamt alweer uit maart 2013. Er komt geen 9.3 maar er wordt simpelweg gewoon steeds met kleine updates aan nieuwe functionaliteit gewerkt.
Uit metingen van Oracle blijkt dat bijna 50% van de PSFT-gebruikers naar versie 9.2 wil doorontwikkelen. Met name vanwege PeopleSoft Selective Adoption dat op OOW werd besproken. Selective Adoption betekent dat onderhoud en upgrades via PSFT Update Manager selectief gekozen kunnen worden.
Verder was de vernieuwde ‘fluid’-gebruikersinterface die net als bij EBS dezelfde ervaring biedt voor gebruikers als de Cloud-applicaties. Dus ook icons, mooiere navigatie en sterkere personalisatie en gebruik op mobiele apparaten.
Naast een betere gebruikersinterface, navigatie en personalisatie heeft het PSFT developmentteam ook gewerkt aan functionele verbeteringen en uitbreidingen. Deze zijn doorgevoerd in procesverwerkingen. Voor zware gebruikers zijn er productiviteitsverbeteringen ingebouwd, nieuwe functionaliteit voor een aantal verticale industrietoepassingen en juridische en regulatorische compliance-functionaliteit is beschikbaar gemaakt.
Ook op technisch vlak is PSFT verbeterd. Er komen meerdere updates per jaar en deze kunnen gebruikers dus selectief met Update Manager kiezen en via het Test Framework doortesten. Verder kan PSFT zometeen als Cloud-toepassing met PaaS- en IaaS-opties afgenomen worden. Eigenlijk zet de gebruiker dan zijn PSFT versie via IaaS in de Oracle Cloud en kan gebruik maken van Integratie en Procesmanagement middleware, Mobile, BI en IoT en Big Data tools via PaaS.
Samen met de nieuwe PeopleTools 8.55 kan de PSFT Cloud Architectuur volgende bieden:
- Volledig Virtuele Infrastructuur en Platform
- Automatisch change management
- Automatisch configureren, clonen en testen van PSFT-omgevingen
- PSFT wordt hiermee GEEN SaaS-applicatie en het verandert NIETS aan het licentie- en supportmodel.
Oracle heeft inmiddels 7000 producten op de prijslijst staan, daarom hebben we geen compleet verslag kunnen doen van al het OOW-nieuws maar ons gericht op de hoofdlijnen. Op de nieuwspagina van onze website hebben diverse consultants blogartikelen geschreven over HCM, Procurement, Middleware, Finance en andere onderwerpsgebieden. Lees daar de komende tijd gerust verder.