Future of Finance op de middenstip
Studenten zijn voor Profource een belangrijke doelgroep. Niet alleen zet een grote groep studenten zich naast hun studie in voor onze Business Process Outsourcing-activiteiten, velen treden na hun studie zelfs bij ons in vaste dienst. Vandaar dat wij het belangrijk vinden om met studenten in contact te komen. En wanneer kan dat nu beter dan tijdens het stage-event van Hogeschool Rotterdam.
Dinsdag 26 april vond in het Excelsior Stadion in Rotterdam het stage-event plaats met als thema ‘Get Connected’. De organisatie, die in handen lag van Hogeschool Rotterdam, zorgde voor een gevarieerd programma waarbij het draaide om verbinden, samenwerk en netwerken. De aanwezige Finance studenten kregen de kans om diverse masterclasses en workshops bij te wonen. Uiteraard was er ook gelegenheid om contacten te leggen met verschillende deelnemende bedrijven.
Masterclass Bedrijfseconomie
Profource was deze dag vertegenwoordigd in de Masterclass Bedrijfseconomie door Thijmen Wischhoff. Als bedrijfseconoom heeft hij bij meerdere klanten verschillende rollen vervuld zoals medewerker bedrijfsbureau en projectleider. Sinds twee jaar houdt hij zich als teammanager full-time bezig met het begeleiden van ruim vijftig consultants. Thijmen vertelde de studenten meer over hoe een eerste werkdag eruit ziet en de weg hier naartoe. Tijdens de presentatie en vragenronde kregen de aanwezige studenten een beter beeld bij wat zij kunnen verwachten bij het zoeken van een geschikte stage of baan, en de weg die ze hierbij kunnen volgen. Thijmen blikt terug op de bijeenkomst: “Het stage-event is een mooie manier om de student voor te bereiden op zijn of haar toekomstige positie in de arbeidsmarkt. De organisatie was goed verzorgd en het event was professioneel neergezet. De studenten waren enthousiast en waren erg geïnteresseerd over mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Voor hun, maar ook voor mijzelf, was deze dag een goede ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.”
Tot slot werd Thijmen geïnterviewd door Hogeschool Rotterdam, en gaf hij nog een paar tips over de ‘do’s en don’ts’ bij het solliciteren naar een stage of baan (bron: Future of Finance Hogeschool Rotterdam)
Interview met Thijmen door Hogeschool Rotterdam
Thijmen spreekt regelmatig sollicitanten of studenten op zoek naar een stageplek. Er gaat nog al eens iets mis bij deze ontmoeting. Vijf don’ts van Thijmen:
- Zorg voor een goed LinkedIn profiel: Een verzorgde foto, een actueel CV. En bekijk je Facebook-pagina kritisch. Alleen maar lallende foto’s, daar wordt een bedrijf niet vrolijk van.
- Geen copy-paste: Zorg voor een verzorgde brief, met de juiste naam van het bedrijf en de functiebenaming.
- Te laat komen: Kom liever een half uur te vroeg, dan een minuut te laat. Je staalt iets ongeïnteresseerds uit als je je niet aan de afspraak houdt.
- Onvoorbereid zijn: Als ik tijdens een gesprek merk dat iemand zich niet heeft ingelezen, dan staat die kandidaat toch zeker 1-0 achter. Zorg dat je weet bij wat voor soort bedrijf je zit, welke klanten ze bedienen, wat hun specialisaties zijn.
- Geen fouten in je brief, e-mail, cv: Neem de moeite en laat je geschreven teksten door verschillende mensen nakijken. Correct Nederlands is een vereiste.
Er gaat ook veel goed. Leer van de do’s van deze bedrijfseconoom:
- Zorg dat je motivatiebrief een verdieping is van je CV: Sommigen vertellen hun cv na in de motivatiebrief. Dat is zonde van mijn tijd. Zorg dat je me vertelt waarom je voor een bepaald vak hebt gekozen, welke vaardigheden jouw bestuurslidmaatschap voor ons van belang kunnen zijn, waarom je sportvereniging belangrijk is voor je netwerk.
- Stel vragen: Laat zien dat je geïnteresseerd bent en stel verdiepende vragen over de functie, het bedrijf. Zo haal je een gesprek naar je toe, laat je zien dat je ingelezen bent en kun je je onderscheiden.
- Wees eerlijk: Ben je nog ergens anders aan het solliciteren? Heb je nog een ander stageadres op het oog? Hiermee vertel je ook dat je ondernemend bent. Vertel ook als je twijfels hebt of ergens onzeker over bent. Dat zijn ook aanknopingspunten voor een goed gesprek.
- Neem aan het einde van het gesprek het initiatief: Stel een vraag over het verloop van de procedure, wanneer je je bericht krijgt. Daarmee laat je zien dat je interesse hebt.
Meer foto’s en interviews vind je op de website van het stage-event.