Van eindgebruiker naar BI-consultant
Profource is een dienstverlenende kennispartner, een Oracle-autoriteit met ruim 250 betrokken professionals. Vanuit onze specialistische kennis en ruime ervaring adviseren en ondersteunen wij bij het optimaal inrichten, beheren en gebruiken van Oracle Applicaties. Onze medewerkers vertellen graag hoe zij onze klanten hierbij helpen en wat hen bezighoudt.
— — —
Profource Blog (4) – Van eindgebruiker naar BI-consultant
Rapportages zijn bij ERP-implementaties meer dan eens het ondergeschoven kindje. Dat terwijl de implementatie vaak wordt gerechtvaardigd met het argument dat daarmee de informatievoorziening kan worden verbeterd. Een vreemde discrepantie die er vaak toe leidt dat er kort na de overgang naar een nieuw ERP-systeem (en soms veel langer) geen goed inzicht is in de processen en onvermijdelijk optredende knelpunten.
Ik kwam voor het eerst met deze problematiek in aanraking toen ik, net in dienst, bij diverse klanten op administratieve afdelingen werkzaam was. Na de overgang naar een nieuw systeem waren nieuwe werkwijzen nog niet ingesleten en door het ontbreken van rapportages was vaak onduidelijk waar problemen en vertragingen ontstonden. Om in de leemten te voorzien werden links en rechts door beheerders en consultants allerlei ad hoc SQL query’s geschreven die, samen met de bijbehorende spreadsheets, een eigen leven gingen leiden.
Ik zag daar op dat moment geen kwaad in; niet alleen kreeg ik met de query’s mijn gewenste data, maar ik kreeg zo ook een kijkje achter de schermen van de applicatie, voor mij als niet-techneut een openbaring. Na een tijd als functioneel beheerder en consultant werkzaam te zijn geweest raakte ik meer en meer geïnteresseerd in de techniek van ERP in het algemeen en die van BI (Business Intelligence) in het bijzonder.
Ook binnen Profource begon het besef te groeien dat er behoefte was aan een combinatie van proceskennis en kennis van BI en toen er een nieuw BI-team werd opgericht was voor mij meteen duidelijk dat ik me daarbij wilde aansluiten.
Business Intelligence
In mijn rol als BI consultant help ik klanten nu bij het formuleren van hun informatiebehoefte en het gestructureerd invullen daarvan middels een passende BI-omgeving. Mijn focus ligt daarbij primair op de techniek, maar ik merk dat mijn achtergrond in gebruik en beheer van de bronapplicaties nog steeds goed van pas komt, zowel in het contact met de klant als in dat met mijn collega’s.
Voor veel klanten blijkt BI een (te) complex onderwerp en er komen steeds meer ‘kreten’ op ze af die ze niet direct kunnen duiden. ‘Self-service’, ‘Big Data’, ‘BI in the cloud’, begrippen die gevoelsmatig vragen om een reactie terwijl men vaak nog worstelt met vrij elementaire BI vraagstukken ten aanzien van de administratieve processen. Aan mij en mijn collega’s de schone taak om uit te leggen wat deze begrippen inhouden en wat deze ontwikkelingen voor hen (kunnen) betekenen.
De klanten en dus ook de oplossingen zijn divers, van overheidsinstanties met een grote maatwerkbehoefte tot internationale telecom spelers die een ‘state of the art’, maar wel volkomen standaard oplossing willen. De basisvragen blijven echter hetzelfde: waar wordt op gestuurd, hoe is dat meetbaar te maken, hoe halen we de informatie uit de bronsystemen en hoe brengen we het resultaat overzichtelijk in beeld voor management en controllers.
Bovenstaande geeft niet alleen een beeld van mijn werkzaamheden maar ook van mijn ontwikkeling binnen Profource, van eindgebruiker tot consultant, van administrateur tot techneut, van werken-met tot inzicht en overzicht. Er zijn genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen als je de kansen grijpt en zo blijft het werk ook interessant!
— — —
Dit artikel is geschreven door Steffen, sinds juni 2002 (met een korte onderbreking) werkzaam bij Profource. Momenteel vervult hij een opdracht bij het ministerie van Economische Zaken waar hij deel uitmaakt van het projectteam ‘Herinrichting BI EBS’.
Meer weten hoe Profource u kan ondersteunen bij het omzetten van data naar bruikbare informatie? Lees meer over BI en Big Data.