Oracle PaaS Summer Camps VII
In de laatste week van augustus vonden in Lissabon de jaarlijkse Oracle PaaS Summer Camps plaats en ik mocht hier bij zijn.
Oracle PaaS Summer Camps VII Lissabon
Cloud applicaties
Vroegere edities van dit evenement stonden vooral in het teken van producten op het gebied van on-premise-integratie (SOA- en BPM-suite). De laatste jaren vormt het echter voornamelijk een showcase voor Oracle’s portfolio van diensten op het gebied van integratie in de cloud, ook wel Platform-as-a-Service-diensten (PaaS) genaamd. Gedurende deze week wordt aan technische consultants de gelegenheid geboden om hands-on ervaring op te doen met deze productlijn.
Deze zevende editie van het evenement laat wat mij betreft vooral zien dat de PaaS-producten steeds volwassener worden. Het laten samenwerken van diverse services gaat goed en de browsergebaseerde ontwikkelinterfaces voelen intuïtief en prettig aan.Naast de mogelijkheid om op een PaaS-platform complete maatwerkapplicaties te modelleren en bouwen, is het vooral ook interessant om te kijken naar de mogelijkheden om de gebruikservaring van SaaS-applicaties te verrijken.
Paas of Saas applicatie?
De prijs die organisaties betalen voor het in abonnementsvorm afnemen van een SaaS-applicatie (bv ERP-cloud), is dat deze cloudapplicaties, op wat specifieke configuratie na, geen maatwerk toestaan.
Om toch enige vorm van maatwerk te realiseren, of de toepasbaarheid van de SaaS-applicatie verder te vergroten, bieden PaaS-services uitkomst. Te denken valt bijvoorbeeld aan de volgende scenario’s:
Mobiel ontsluiten van bedrijfsgegevens
We worden als maatschappij steeds ‘mobieler’. Informatie moet het liefst 7×24 uur beschikbaar zijn, en op elk mogelijk apparaat. Oracle Mobile Cloud Service (MCS) biedt de mogelijkheid om informatie uit een SaaS-applicatie eenvoudig te ontsluiten richting mobiele applicaties. Die mobiele applicaties kunnen op laagdrempelige wijze (‘What You See Is What You Get’ – WYSIWYG) ontwikkeld worden met behulp van het Mobile Application Accelerator-framework (MAX), dat onderdeel uitmaakt van MCS.
SaaS-applicaties uitbreiden met maatwerkschermen
Naast mobiele ontsluiting van gegevens kan het ook wenselijk zijn om een SaaS-applicatie te uit te breiden met specifieke maatwerkschermen, waarin andere gegevens worden getoond dan in de standaard aanwezige userinterface. Met behulp van Oracle Visual Builder Cloud Service (VBCS) kunnen dergelijke mini-applicaties worden ontwikkeld. Door gebruikmaking van een identieke look-and-feel als welke binnen de SaaS-applicatie is toegepast, valt het voor een gebruiker niet op dat één of meerdere schermen niet primair onderdeel uitmaken van de SaaS-applicatie, maar als add-on draaien op een PaaS-platform.
Integratie tussen applicaties in de cloud en on-premise
Hoewel steeds meer organisaties gebruikmaken van applicaties in de cloud, zal het voorlopig niet zo zijn dan alle gegevens van een organisatie in de cloud worden beheerd. De Behoefte om gegevens tussen systemen onderling uit te wisselen (integratie) verandert daarmee in een behoefte om systemen on-premise en systemen in de cloud te koppelen.
Oracle Integration Cloud Service (ICS) biedt de mogelijkheid om een veilige manier van gegevensuitwisseling in te richten tussen applicaties in een eigen datacenter, en applicaties die operationeel zijn in de cloud. Uiteraard ondersteunt ICS daarnaast ook integratie tussen SaaS-applicaties onderling.
Bovenstaande usecases zijn een kleine greep uit de mogelijke toepassingen van Oracle’s cloudservices op het gebied van PaaS; zoals eerder gezegd, wordt deze productlijn steeds volwassener.
Oneindig koppelen van cloudservices
Tot slot maakt het gebruik van open standaarden het koppelen van diverse cloudservices in een keten steeds eenvoudiger. Wanneer een organisatie zowel SaaS- als PaaS-producten afneemt van Oracle, worden de PaaS-producten voorbereid om met de SaaS-applicatie(s) te kunnen verbinden. Zo worden er tijdens de inrichting (provisioning) van de cloudservices standaard connectoren aangemaakt voor de specifieke SaaS-applicaties die de klant afneemt.
Daarnaast regelt Oracle eveneens een Single-Sign-On-mechanisme (SSO) over alle services heen. Dit alles om de gebruikservaring verder te optimaliseren.
Ik vind kortom dat Oracle goed bezig is met de (door)ontwikkeling van het portfolio aan PaaS-producten. De gebruikservaring voor ontwikkelaars is in de afgelopen tijd sterk verbeterd. Dit uit zich met name in de heldere gebruikersinterfaces, waarin ruimte is gereserveerd voor korte, contextafhankelijke, helpteksten. Ook voelt de werking van de diverse producten stabieler en robuuster aan dan een aantal jaar geleden. Wat mij betreft gaat Oracle’s PaaS-portfolio langzaamaan richting volwassenheid.
—– —– —–
Dit artikel is geschreven door Marcel, sinds 2014 werkzaam bij Profource als Oracle integratieconsultant. Sinds die periode is hij onder andere werkzaam als Oracle Fusion Middleware Developer bij het UWV.
Lees ook de eerdere artikelen van Marcel: