Oracle Fusion Middleware Summercamps V
Profource is een dienstverlenende kennispartner, een Oracle-autoriteit met ruim 250 betrokken professionals. Vanuit onze specialistische kennis en ruime ervaring adviseren en ondersteunen wij bij het optimaal inrichten, beheren en gebruiken van Oracle Applicaties. Onze medewerkers vertellen graag hoe zij onze klanten hierbij helpen en wat hen bezighoudt.
—– —– —–
Van 17 tot 21 augustus jl. vond in het Portugese Lissabon de vijfde editie van de Oracle Fusion Middleware Summercamps plaats. Dit jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door de Oracle SOA Community, is een uitgelezen mogelijkheid voor Oracle-ontwikkelaars om zich op te hoogte te stellen van de visie, strategie en ‘state-of-the-art’- productlijn op het gebied van Oracle Fusion Middleware. In een ontspannen sfeer is er vijf dagen lang ruimte voor op het opdoen van nieuwe kennis, netwerken en uiteraard de nodige fun. De editie van 2015 was, niet geheel toevallig, vooral gericht op de services die Oracle biedt en nog gaat bieden op het vlak van cloudcomputing, en dan met name die services die zich richten op Platform-as-a-Service (PaaS).
Oracle en ‘de cloud’
Het offensief en de daadkracht die Oracle sinds een jaar of twee aan de dag legt om het gebruik van cloudservices te promoten en te ondersteunen, is indrukwekkend te noemen. In rap tempo is in het afgelopen jaar een breed scala aan nieuwe cloudservices gelanceerd, op alle lagen van het portfolio. Van dataopslag tot Business Process Management, en van documentservices tot ‘BigData’-oplossingen. En er komen nog steeds nieuwe services bij.
De argumentatie om over te stappen van systemen on-premises naar systemen in de cloud is veelledig. Zo worden onder andere de volgende beweegredenen opgevoerd:
- Snelle provisioning van omgevingen; Oracle claimt dat een gemiddelde cloudomgeving in minder dan een uur gebruiksklaar kan worden gemaakt, waar dit on-premises dagen of wel misschien weken kan duren;
- Mogelijkheden tot adhoc-opschaling; wanneer er een piekbehoefte bestaat aan bv. opslag of rekencapaciteit kan er adhoc worden opgeschaald. Na het piekmoment kan vervolgens weer worden afgeschaald;
- ‘ Pay-per-use’. Een afnemer van clouddiensten betaalt alleen voor het gebruik. Wordt een omgeving niet gebruikt, dan leidt dit niet tot onnodige kosten.
Uiteraard wordt er ook met een kritische blik naar de cloudontwikkelingen gekeken. Veel gehoorde scepsis is bijvoorbeeld de vraag of gegevens in de cloud voldoende beveiligd kunnen worden tegen oneigenlijk gebruik. Ook twijfel aan het kunnen voldoen aan performance-eisen is een regelmatig gehoorde zorg.
IaaS, PaaS en SaaS
In het begrippenkader binnen cloudcomputing wordt onderscheid gemaakt in type services op verschillende niveaus. Grofweg is er een onderverdeling in drie lagen:
- Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Cloudservices die een infrastructuurcomponent aanbieden, bv. servers (rekenkracht), opslag of netwerkdiensten;
- Platform-as-a-Service (PaaS). Cloudservices die een platform aanbieden om in de ruimste zin webapplicaties te bouwen, runnen en beheren;
- Software-as-a-Service (SaaS). Het meest bekend en wijdverbreid. Cloudservices die een applicatie aanbieden, bv. de diverse diensten van Google. Op enterprise-niveau valt te denken aan Oracle Fusion Cloud, Oracle HCM Cloud of Salesforce.com.
Zoals gezegd was tijdens de Summercamps PaaS het voornaamste onderwerp. Het portfolio met diensten die Oracle in deze laag biedt, bestaat o.a. uit:
- Integration Cloud Service (ICS) Een laagdrempelige service om eenvoudige integratiepunten te ontwikkelen tussen diverse SaaS-applicaties onderling, of SaaS-applicaties en applicaties on-premises;
- Process Cloud Service (PCS). Business Process Management (BPM) in-the-cloud, met een rijke toolset;
- Java Cloud Service (JCS). Een generiek cloudplatform om eender welke Java-applicatie op te deployen;
- Mobile Cloud Service (MCS). Cloudplatform om (enterprise)data eenvoudig, snel en veilig te ontsluiten via mobiele toepassingen;
- SOA Cloud Service (SOACS). Integratieplatform. Runtime-omgeving ter ondersteuning van een SOA-architectuur.
Ook dit jaar zijn de Summercamps weer een leuk en nuttig evenement gebleken. Gemeten aan het niet aflatende enthousiasme en de dadendrang van Oracle rondom cloudservices, verwachten we dat we hier in de komende jaren, als ICT-wereld, steeds intensiever mee te maken gaan krijgen. De diensten op het gebied van PaaS gaan hierin een belangrijke rol spelen, aangezien er een grote behoefte zal bestaan om systemen in de cloud met elkaar, of met systemen on-premises te integreren. Een transitie naar de cloud is immers niet iets dat door een organisatie op een achternamiddag geregeld wordt. Er zal een (lange) periode bestaan gedurende welke er sprake is van een hybride situatie waarin diverse applicaties en systemen binnen een organisatie wél, of juist (nog) niet in de cloud aanwezig zijn. Het volledig omarmen van de cloud heeft ongetwijfeld nog heel wat voeten in de aarde.
—— —— —–
Dit artikel is geschreven door Marcel, sinds 2014 werkzaam bij Profource als Oracle integratieconsultant. Sinds die periode is hij onder andere werkzaam als Oracle Fusion Middleware Developer bij het UWV.
Bron afbeelding: https://www.facebook.com/soacommunity. Op de foto staat Angelo Santagata, Cloud Integration Architect bij Oracle.