Oracle Open World Conference
Vandaag woon ik de presentatie bij van Oracle Consultancy Services die staat aangekondigd als
‘Honey I schrunk the implementation time of Oracle Cloud Applications’, een leuke verwijzing naar de film uit 1989 met een vergelijkbare titel. De presentatie van Oracle Consultancy Services gaat over het verkorten van de implementatietijd die sowieso het gevolg is van een gebruik van een Cloud oplossing. Men laat zien dat veel tijd al gewonnen wordt door het niet meer te hoeven opzetten van de infrastructuur en ook de installatie van de applicatie hoeft -uiteraard- met een Cloud oplossing niet meer te gebeuren. Verder laat men zien dat aan het eind van het project relatief weinig tijd hoeft te worden besteed aan performance testing. Het enige dat nodig is is het invullen van een Excel (sizing) sheet voor het datacenter van Oracle met daarin een aantal metrics (o.a. de verwachte aantallen transacties en stamgegevens). Met deze informatie zal Oracle de hardware tunen om de beste performance te krijgen.
Dan het project zelf. Oracle Consultancy Services hamert er op dat bij een Cloud implementatie je zo snel mogelijk de oplossing moet laten zien aan de klant (prototyping), om zo door middel van sprints steeds dichter bij de definitieve configuratie te komen. Heel agile dus.
Op mijn vraag hoe lang een sprint dan duurt, wordt wat vaag geantwoord. Het hangt er van af. Het grote probleem om met een agile aanpak met sprints een ERP pakket te implementeren (en dat is Cloud Applications nog steeds), is dat je de sprints niet te kort moet kiezen. Normaal staan voor sprints 2 weken, dat betekent dat je in 2 weken een complete module moet kunnen afconfigureren. Je kan niet abrupt stoppen, want dat levert soms veel foutmeldingen op, of het geconfigureerde is niet echt toonbaar voor de klant. Je moet de sprintduur dus variëren. Soms kan de sprint kort en soms moet de sprint wat langer zijn. Feit blijft dat de klant voortdurend met tastbare configuratieresultaten wordt geconfronteert, zodat er een praatstuk ontstaat. Oracle Consultancy Services vertelt dat met 3 á 4 iteraties het eindresultaat wordt bereikt.
Als projectmanager van een relatief grote Oracle Cloud ERP implementatie voor een internationale klant kijk ik tevreden naar de bevindingen en aanbevelingen die Oracle Consultancy Services de aanwezigen mededeelt. Veel van wat wordt gezegd doen wij ook. Op ons project hebben we aanzienlijk sneller kunnen implementeren dan ‘gemiddeld’, maar ik constateer ook dat we het hier en daar nog meer agile hadden kunnen doen. Alleen hebben we te maken met een klant die het tempo van de implementatie nauwelijks kan bijbenen.
Dat wordt niet duidelijk in het verhaal van Oracle Consultancy Services. Dat je zo snel bent als je langzaamste schakel in je project. En als die tragere schakel je eigen klant is, dan kan ook een agile Cloud implementatie daar niets tegen doen.
Dit blog is geschreven door Rámon, als Manager Cloud Applications Solutions werkzaam bij Profource sinds 2016. Rámon is betrokken bij het managen van (met name cloud) ERP projecten voor bij voorbeeld VTTI en Dutch Infrastructure Funds. In zijn commerciële rol houdt hij zich bezig met BID management en offerte trajecten.