Laminin
Profource is een dienstverlenende kennispartner, een Oracle-autoriteit met ruim 250 betrokken professionals. Vanuit onze specialistische kennis en ruime ervaring adviseren en ondersteunen wij bij het optimaal inrichten, beheren en gebruiken van Oracle Applicaties. Onze medewerkers vertellen graag hoe zij onze klanten hierbij helpen en wat hen bezighoudt.
—– —– —–
Afgelopen zaterdag was ik bij een netwerkdag waarbij Ps. Andreas Nielsen uit Zweden sprak over de giften en de talenten die een ieder heeft en hoe deze bijdragen aan de totale functie van ons bestaan. Als voorbeeld haalde hij de weergaloze voet van een andere Zweed, voetballer Zlatan Ibrahimovic aan. Zijn voet is laten we voorzichtig zeggen zeer getalenteerd, maar zou niets waard zijn als de voet niet aan een lichaam vast zat. De rest, waarbij ieder deel van het lichaam, zijn eigen giften en talenten heeft, zorgen ervoor dat de voet van Zlatan Ibrahimovic voor het hele lichaam waarde heeft. Hak de voet van het lichaam af en de voet heeft geen waarde meer net zoals dat het lichaam niet meer zijn volledige potentie kan vervullen.
Onderneming versus menselijk lichaam
Voor mij is het uitvoeren van een visie uitermate belangrijk voor het volledig kunnen benutten van de potentie van een onderneming. Iedere onderneming heeft naar mijn idee een eigen DNA, waar voor of na creatie een behoefte is ontstaan die de onderneming invult. Vanuit een unieke bedrijfsformule heeft de onderneming de missie en visie om deze behoefte zo goed mogelijk in vullen. Naarmate de onderneming groeit, verandert de structuur, echter is het DNA nog steeds die unieke formule die de behoefte creëert of invult.
Het menselijk lichaam is denk ik heel goed te vergelijken met een onderneming. Door deel uit te maken van een onderneming komen we onder dezelfde missie (submission/onder de missie), net zoals dat de voet van Zlatan onder de missie komt om als een lichaam zijn team te dienen. Iedere onderneming heeft afdelingen met verschillende functies en talenten, net zoals een lichaam. Ons lichaam is zo gebouwd dat ze elkaar ondersteunen en daarmee als eenheid kan opereren. Waarom zou dat in een onderneming anders zijn? Eenheid is gecreëerd voor het gewin van een groter geheel in plaats van het succes van een enkeling.
Verbindende factor
Met data kunnen we veel doen en kunnen we afwijkingen detecteren, maar de verbinding ligt bij de mensen die de onderneming bij elkaar houdt. Het lichaam is niet heel veel anders, het menselijk lichaam heeft een molucule cel dat Laminin heet en het DNA van een menselijk lichaam structuur geeft. Het zorgt ervoor dat het menselijk lichaam eenheid behoudt en niet uit elkaar valt. In het bedrijfsleven hebben we ditzelfde laminin nodig om de bedrijfsdoelstellingen en de gekozen strategie te ondersteunen.
Het is een voorrecht te noemen dat ik bij mijn twee opdrachten die ik voor Profource tot nog toe gedaan heb managers te hebben gehad die meer het gehalte van leiders hebben. Na bijna drie jaar met veel plezier te hebben gewerkt voor het VU medisch centrum ben ik twee jaar geleden begonnen aan een opdracht die twee maanden zou gaan duren bij Ziggo B.V.. Bij beide bedrijven mocht ik werken met mensen die daadwerkelijk afdelingen met elkaar verbonden, die de visie van de onderneming ondersteunen en die de bedrijfsdoelstellingen boven hun eigen doelstellingen zetten. Leiders die medewerkers niet inzetten om eigen successen te behalen, maar om de onderneming successen te laten behalen en de medewerkers te laten groeien met als gevolg dat de afdeling groeit en daarmee de gehele onderneming. Leiders die niet zorgen voor een tijdelijke goede sfeer, maar bouwen door uitdagingen niet uit de weg te gaan en de medewerkers op een goede manier te ‘stretchen’. Mensen die hun werknemers laten zien dat de uitkomst van hun werkzaamheden groter is dan de rol die ze zelf zien. Iedere onderneming heeft deze mensen nodig, de vraag is alleen: heeft een onderneming genoeg Laminin om het bedrijf als geheel te laten?
Genezen of voorkomen
Als we verder gaan in de vergelijking van het menselijk lichaam en een onderneming zien we ook de valkuilen waarin beiden zo vaak vallen. ‘Preventie is beter dan genezen’ is een veel gehoorde term bij ondernemingen en bij onszelf. Helaas is de praktijk vaak dat we pas in actie komen wanneer er zich een unieke kans voordoet of wanneer we ziek zijn, oftewel de twee momenten waarop we beslissingen nemen en een investering doen voor een betere toekomst. Wat ik zeer bijzonder vind is dat we meer dan €100,- per maand uitgeven voor áls we ziek worden d.m.v. een zorgverzekering, maar zo weinig doen om ziek worden te voorkomen. Laminin kan niet helemaal voorkomen dat we ziek kunnen worden, het zorgt er wel voor dat we minder snel ziek worden en als we toch ziek worden, sneller en beter kunnen herstellen. Veel ‘ziektes’ sluipen er ook langzaam in bij ondernemingen en aangezien het probleem verhelpen met dezelfde hersenen die het probleem hebben laten ontstaan lastig blijkt, is een ‘dokter’ nodig om de problemen te genezen met kennis die niet in de onderneming aanwezig is.
Mijn overtuiging is wel dat iedere onderneming al een zogenaamde dokter moet hebben die preventief kan waarschuwen. Deze persoon die de gezondheid van het bedrijf meet, die de bloeddruk, de hartslag en het bloed test. Iemand die volgens de parameters laat zien of we gezond zijn en in lijn liggen van de bedrijfsdoelstellingen. Deze ´dokter´ is denk ik al veelal aanwezig, maar wiens talenten en giften niet altijd in zijn volledige potentie voor het bedrijf wordt benut.
Is de controller van nu de dokter die constateert en advies geeft hoe beter te worden, of is de controller van morgen diegene die preventief een hartcheck doet en de te bewandelen weg aangeeft om te ziektes te voorkomen?
—– —– —–
Dit blogartikel is geschreven door Robin, sinds januari 2011 in dienst bij Profource. Op dit moment vervult hij een opdracht bij Ziggo waar hij op de afdeling Supply Chain / Logistics zich – naast het opzetten van rapportages en hiermee het management van informatie voorziet – bezighoudt met het optimaliseren van huidige bedrijfsprocessen met inachtneming de samenvoeging van UPC en Ziggo onder de vlag van Liberty Global.
Lees ook Robins eerdere blogartikel: Profource Blog (9) – Controlling by virtue