Geen brug te ver en geen berg te hoog
Profource is een dienstverlenende kennispartner, een Oracle-autoriteit met ruim 250 betrokken professionals. Vanuit onze specialistische kennis en ruime ervaring adviseren en ondersteunen wij bij het optimaal inrichten, beheren en gebruiken van Oracle Applicaties. Onze medewerkers vertellen graag hoe zij onze klanten hierbij helpen en wat hen bezighoudt.
— — —
Geen brug te ver en geen berg te hoog
Elke dinsdag en donderdag aan het eind van een drukke werkdag bij DJI aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag, baan ik me met enige haast een weg over de A13 richting Rotterdam. Met enige haast, want om 19.00 uur begint mijn looptraining bij PAC (atletiekvereniging, Kralingen) en voor die tijd moet ik gegeten hebben en omgekleed zijn. Dit moeten is een ruim begrip, ik leg het mezelf immers op, maar hardlopen is mijn lust en leven. Het geeft positieve energie en zorgt voor mentale weerbaarheid. Ook is lopen goed voor de nachtrust en geeft het mij een voldaan gevoel.
In een groep van ruim vijfentwintig lopers stellen we persoonlijke en gezamenlijke doelen en motiveren we elkaar om deze te bereiken. Een gezonde vorm van competitiviteit die hier onlosmakelijk aan is verbonden, zorgt voor veel enthousiasme en uitdaging.
Naast hardlopen is reizen mijn andere grote passie. In december 2008 vertrek ik met good old friend en collega Sander voor een half jaar naar Midden-Amerika. Met de backpack op de rug reizen we van Mexico tot aan Panama en laten we ons inspireren door de vele culturen en mensen die we leren kennen. We beklimmen actieve vulkanen in Guatemala, wonen hanengevechten bij in Nicaragua, leren Spaans en huren met acht man een eiland voor de kust van Honduras. Deze avontuurlijke periode van komen en gaan, nieuwe mensen ontmoeten en afscheid nemen van anderen, vormt je voor de rest van je leven.
Nieuwe mogelijkheden, zelfde DNA
Via diezelfde vriend kom ik begin 2007 voor het eerst in contact met Profource, het toenmalige Fit 4 Finance. Na afronding van de opleiding Communicatie aan de Hogeschool Leiden, maak ik kennis met het werkveld financiële dienstverlening en ga ik aan de slag bij de gemeente Rotterdam, afdeling Publiekszaken. Deze eerste ervaring met detachering bevalt me goed. De klant staat voor een grote uitdaging en wij kunnen deze klant helpen. We leggen één-op-één vraagstukken uit, geven trainingen aan meerdere mensen, brengen werkefficiëntie aan en leren ons bovenal te verplaatsen in de klant. Kortom, een mooie eerste werkervaring voor een jonge vent bij een dan al bloeiend bedrijf.
Na een periode van reizen en het bekleden van diverse functies binnen het communicatie- en salesvak, keer ik eind 2013 terug bij Profource. Het bedrijf blijkt flink te zijn ontwikkeld, maar ondanks dat merk ik dat de sfeer van destijds (DNA) onveranderd is gebleven. Er is enthousiasme, gedrevenheid en onmiddellijk proef ik dat er veel mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en uitdaging. Om dat te illustreren, beschrijf ik het reilen en zeilen bij de klant SSC / DJI binnen het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Weekdoorsnee bij de klant
Sinds december 2013 ben ik werkzaam bij het Shared Service Center (SSC) binnen Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Hier werk ik op de afdeling Crediteuren. Plat gezegd worden hier alle facturen betaald aan de leveranciers van alle Penitentiaire Inrichtingen (PI’s) in Nederland. Een greep uit de week:
In afwezigheid van de procescoördinator heb ik een aantal werkzaamheden overgenomen binnen een team boekers. Dit betreft de werkverdeling binnen het cluster, het oplossen van zogenaamde calls, het draaien van verschillende rapporten en het bieden van ondersteuning bij het (tijdelijk) wegvallen van een medewerker. De uitdaging hier zit hem in de omgang met mensen en het investeren in deze mensen. Het boekingsproces raakt verschillende afdelingen zoals Inkoop, Kasbeheer en Functioneel Beheer. Om een boeking goed te laten verlopen, moet accuraat geschakeld worden met medewerkers van deze afdelingen en dat kost soms veel tijd.
Gelijktijdig houd ik me bezig met verschillende projecten, waar ook teamleiders bij betrokken zijn. Eén daarvan zal ik kort toelichten:
Om het boekingsproces persoonlijk goed onder de knie te krijgen, heb ik een periode facturen geboekt. Dit is een goede manier om processen en betrokkenen te leren kennen en er uiteindelijk advies over te kunnen geven. Dit is pure investering. Interessant is dat ik later ontdekte dat veel behandelaren een eigen methode op het boeken na houden. Zo was er een medewerker die keurig per leverancier bijhield op welke grootboekrekening en kostenplaats bepaalde producten en diensten moeten worden geboekt. Dit bracht me op het idee om begin 2015 het Project Goed Boeken te starten.
Met een Profource projectgroep, bestaande uit onder andere een Excel-guru en een ervaren projectleider, hebben we een database gerealiseerd op basis van geboekte facturen. Geïnspireerd door een bestaande boekingstool, ontwikkeld door een Profource-collega, bouwen we een nieuwe boekingstool die op maat wordt gemaakt van de leveranciers van Crediteuren.
Het is de bedoeling dat de tool ondersteuning gaat bieden bij het boeken van facturen. De positieve uitwerking die dit in de toekomst zal hebben is tweeledig. Enerzijds heeft Functioneel Beheer hier baat bij omdat het aantal foutieve boekingen zal teruglopen. Anderzijds levert de boekingstool veel tijdbesparing (en dus geld) op voor de afdeling Crediteuren.
Vooruitblik
Een volgend project staat alweer in de kinderschoen: het opstarten van een bedrijfsbureau waarbij meerdere afdelingen betrokken zijn. Probleemstukken waarbij geschakeld moet worden tussen verschillende afdelingen en waarbij autorisaties accurater worden opgelost.
Een nieuwe, persoonlijke uitdaging staat inmiddels ook op de planning: een expeditie naar de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, die ik op korte termijn samen met mijn vriendin wil bedwingen.
— — —
Dit artikel is geschreven door Albert, sinds 2013 weer werkzaam bij Profource, na in 2007 ook al in dienst te zijn geweest. Ten tijde van het schrijven van het blog vervult hij een opdracht bij het Shared Service Center binnen Dienst Justitiële Inrichtingen, onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie.